Tomáš Petříček v pořadu Napřímo na TV NOVA 26. 1. 2022

Ke konfliktu nedojde, myslí si Petříček o situaci na Ukrajině. Ale může se stupňovat méně viditelná agresivita proti Ukrajině, hybridní hrozby a podobně.

Jaké jsou možné scénáře vývoje na Ukrajině a může situace přerůst v ozbrojený konflikt? To jsou některé z otázek, které ve středu moderátorka Bára Divišová položila bývalému ministrovi zahraničí. Hostem pořadu Napřímo byl Tomáš Petříček (ČSSD). Na celý záznam pořadu se můžete podívat zde.

České úřady napjatě sledují situaci, která se aktuálně odehrává na východní Ukrajině, u jejíž hranic se shromažďují vojáci Ruské federace.

Podle bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka ale k většímu ozbrojenému konfliktu nedojde. „Jsem přesvědčen, že ke konfliktu nedojde. Ukrajina má dnes modernější a mnohem lépe vycvičenou armádu. Je to stát, který se po anexi Krymu stmelil. Každopádně můžeme čekat, že se bude zvyšovat například kybernetická aktivita ze strany Ruska,“ prohlásil Petříček.

Petříček je přesvědčen, že se současný spor dá stále vyřešit diplomatickou cestou: „Jde o to, jak to dokáže prezident Vladimir Putin vysvětlit svým občanům.“

Politik je také přesvědčen, že Rusko v současné době nemá dostatečné množství jednotek k tomu, aby na Ukrajinu zaútočilo. „Rusko si je vědomo, že jakákoliv agrese by ho stála příliš mnoho,“ myslí si Petříček.

Během rozhovoru přišla řeč také na ČSSD, kde se Petříček neúspěšně ucházel o místo předsedy. „Musíme se vrátit ke kořenům se vším všudy. Nemůžeme čekat, že za nás ten státní aparát něco udělá. Musíme začít lépe hospodařit a postavit sociální demokracii znovu na nohy,“ dodal politik.

Zároveň je názoru, že dnešní situace kvůli rostoucí nejistotě z dalšího ekonomického vývoje bude znamenat, že mezi lidmi bude stále zájem o tradiční levicové strany. „Půjde především o to, jak zajistit kvality života a to, že se neprohloubí sociální problémy,“ řekl Petříček.

zdroj: TV NOVA, www.tn.cz 26. 1. 2022 odkaz zde