Zásadní cíle ČSSD: růst penzí i bonus za vychované dítě prošly Sněmovnou

31. července 2021

Dobrá zpráva pro všechny stávající i budoucí důchodce. Sociální demokracii se totiž konečně podařilo v Poslanecké sněmovně ve třetím čtení prosadit nejen valorizaci důchodů českých penzistů. ČSSD toto prosazovala dlouhodobě, protože chceme výrazně zlepšit situaci českých seniorů, kteří celý život pracovali a starali se o své potomky. Zákon nyní projednají senátoři.

Dobrá zpráva pro všechny stávající i budoucí důchodce. Sociální demokracii se totiž konečně podařilo v Poslanecké sněmovně ve třetím čtení prosadit nejen valorizaci důchodů českých penzistů. ČSSD toto prosazovala dlouhodobě, protože chceme výrazně zlepšit situaci českých seniorů, kteří celý život pracovali a starali se o své potomky. Zákon nyní projednají senátoři.

Plníme další z našich slibů, a tím jsou spravedlivé důchody. Sněmovnou prošel návrh z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí v čele s Janou Maláčovou za ČSSD, který obsahuje navýšení penzí o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Podle MPSV by měl být průměrný důchod na základě předběžných čísel zhruba 16 275 Kč. To znamená, že by měl dosahovat 43 % průměrné mzdy.

„Jsem rád, že v zákoně prošel můj pozměňovací návrh, který se týká výchovného, kdy každý dostane 500 korun za vychované dítě, a to bez zastropování,“ okomentoval páteční dění ve Sněmovně poslanec za ČSSD Roman Sklenák. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ vysvětluje Jana Maláčová (ČSSD). Toto bude platit jak pro stávající seniory a seniorky, tak pro budoucí.