Slova chvály i kritiky. Podle ČSSD selhává vláda v řešení domácích problémů

24. března 2022

iDNES.cz 23. 3. 2022: Předseda ČSSD Michal Šmarda ve středu na tiskové konferenci v pražském Lidovém domě ocenil některé kroky vlády. Kladně se vyjádřil zejména k diplomatické reakci na agresi Ruska na Ukrajině, a také k rozhodnutí ohledně migrační vlny z Ukrajiny. Kabinet však podle Šmardy zatím selhává v řešení domácích problémů.

michal-smarda-2_3.jpg

Vláda Petra Fialy musí podle sociální demokracie najít odvahu k nepopulárním krokům, včetně daňových. Šmarda na tiskové konferenci také řekl, že Česká republika nyní nepotřebuje hádky a laciné útoky na vládu, ale musí hledat konkrétní a věcná řešení. Ocenil cestu premiéra Fialy do Kyjeva či profesionální pomoc Ukrajincům při zvládání migrační vlny.

Česku podle něj ale nepomohou ani výmluvy, že za současné problémy mohou jen krize na Ukrajině a uprchlíci. Dle Šmardových slov to není fér. „Ano, válka naše problémy prohloubila, ale drahota, inflace, růst cen potravin, chybějící peníze ve zdravotnictví, exekuce, to vše tady bylo už před touto hroznou válkou,“ uvedl dále.

Na tiskové konferenci se dále vyjádřil i ředitel motolské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Miloslav Ludvík. V systému zdravotního pojištění je podle něj nutné příští rok v rozpočtu najít 28 miliard korun.

Platby za státní pojištěnce letos stouply o 200 korun na 1 967 korun za osobu měsíčně. Kabinet je chce od července snížit na 1 567 korun tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. „Je třeba tvrdě trvat na tom, že se prostředky na státní pojištěnce v rozpočtu objeví,“ uvedl Ludvík.

Sociální demokraté apelují na to, aby stát víc uplatňoval svůj vliv ve zdravotnictví. Kabinet by podle Ludvíka měl jasně organizovat například síť praktiků či zdravotních zařízení, která jsou v provozu 24 hodin denně.

Pro migranty z Ukrajiny podle ČSSD vláda alibisticky nařídila zřídit tzv. UA pointy. „My ty uprchlíky máme nejen v krajských městech. Vláda nebyla schopná zareagovat a péči zajistit. Vše se valí na nemocnice a záchranné služby,“ uvedl místopředseda ČSSD Robin Šín. Od vlády postrádá komplexní řešení.

zdroj: iDNES.cz 23. 3. 2022 odkaz zde