Přinášíme vám rozhovor s Danielou Ostrou, místopředsedkyní ČSSD

19. prosince 2021

Jak chcete získat zpátky ztracené voliče?

Odvaha a pokora. Pokora vůči lidem, odvaha vůči našim politickým oponentům. Jednou z chyb, které jsme se v minulosti opakovaně dopouštěli a ze které se musíme poučit, byl nedostatek vnitřní síly a odvahy. Nedokázali jsme si stát za svým. Prát se za to, co jsme považovali za správné. Proč by lidé měli volit stranu, která v některých vypjatých situacích nedokázala ochránit vlastní hrdost? Jak nám měli věřit, že jsme to zrovna my, kdo jsou ochotni pustit se do politické vřavy a hájit jejich zájmy? My dnes musíme se vší pokorou předstoupit před naše známé, sousedy, kolegy v práci, ale i náhodné kolemjdoucí a dokázat jim, že jsme si toho vědomi a máme stále dostatek vůle a sil se změnit.

Co můžete nabídnout voličům oproti stranám, ke kterým odešli původní sociálnědemokratičtí voliči (ANO, SPD, Piráti…)? V čem je, nebo by měla být, ČSSD jiná, pro voliče opět lepší alternativa.

Sociální demokraté nesoudí. Když člověk škobrtne, nestojíme nad ním a neříkáme mu, že se měl lépe dívat pod nohy. Podáme mu ruku a pomůžeme mu vstát. ČSSD byla vždy silná v dobách, kdy se nejvíce blížila tzv. archetypu matky. Matky, která pečuje, ale nerozmazluje. Pokárá, ale neponižuje. Tohle Piráti, ANO ani SPD nepředstavují. Jedni jsou rebelové, jiní si hrají na spasitele, kterým musíme věřit, že to s námi myslí dobře a moc jim do jejich práce nekafrat. Pro Andreje Babiše i Tomio Okamuru jsou voliči prostředkem k dosažení cíle – moci. Pro nás sociální demokraty jsou plnohodnotnými partnery. Teď je na nás jim to opět dokázat.

Proč nasazujete svou energii za stranu, kterou většina politologů považuje za mrtvou?

Teď budu střílet do vlastních řad. Ale s politology se to má občas jako s právníky. Co člověk, to jiný názor. Já se řadím, překvapivě, mezi ty, kteří úmrtní list ČSSD odmítají podepsat. Dokud tu budeme mít příběhy lidí, kteří se bez pomoci potravinových bank nemohou ani pořádně najíst. Pracujících, kteří každé ráno odchází do práce s tím, že stejně na konci měsíce nevystačí. Seniorů, kteří v obchodě stojí nad téměř prázdným košíkem, a přesto pečlivě počítají hodnotu nákupu, aby si byli jisti, že na máslo jim tentokrát vyjdou peníze. Děti, jejichž potenciál jsme jako společnost ztratili, protože neměly vhodné zázemí v rodině a bohužel ani ve škole. Do té doby budeme potřebovat sociální demokraty. Proto jsem ochotna věnovat maximum sil pro pomoc ČSSD.

Kdo je nyní volič, kterého chcete oslovit?

Někteří komentátoři se v posledních dnech předháněli v tom, kdo častěji použije slovo městský liberál v souvislosti s ČSSD. V tento moment však za sebe můžu říct, že sociální demokracie má na to oslovit různorodé voličské skupiny. Máme zde až 40 % lidí, které lze zařadit do tzv. strádající třídy. A obávám se, že tento podíl může ještě v souvislosti se zdražováním energií a potravin růst. Dále čtvrtina domácností nemá na to, aby zaplatila nenadálý výdaj ve výši 12 tisíc korun. V indexu sociální mobility zaostáváme za našimi sousedy z Rakouska či Německa. Mladou generaci také bude zajímat, kdo a jak nabídne řešení bytové krize. Na nový byt v Praze musíte šetřit 16 let a žít u toho jako tibetský mnich s nulovými výdaji. V Olomouci, Brně a dalších městech je to podobné. Vtip je v tom, že si vždy stranu nakonec vybírají voliči, ne naopak. Pokud nabídneme řešení problémů, se kterými se den co den potýkají, a také důvěryhodné představitele, zvládneme to.

Co byste vzkázal/a členům sociální demokracie, kteří v uplynulých měsících stranu opustili, proč by se nyní měli vrátit, v čem bude vaše vedení jiné?

Prvně jim chci říci, že je chápu a vím, že odchod pro ně nebyl určitě vůbec jednoduchý. Stala se spousta křivd, řeklo se hodně nepěkných slov. Řada z bývalých členů spojila se sociální demokracií kus svého života. Chci jim vzkázat: „vraťte se domů a pojďte nám pomoci stranu otevřít lidem, nápadům a 21. století.“ Netajím se tím, že prosazuji přímou volbu vedení na celostátní, ale i krajské úrovni. Protože často lidé odcházeli ze strany díky osobní zkušenosti se stranickou politikou u nich doma – v okrese nebo na kraji. Takže i zde se nevyhneme změnám.

Jaká je vaše nejlepší/nejsilnější vzpomínka na členství v ČSSD? Co vám ČSSD dala a co naopak vzala?

V socdem jsem vyrůstala, snad od nějakých šesti let. Takže krásných vzpomínek mám hodně – pochody na Říp nebo zde u nás na Bradlo, předvolební stánky, soutěže pro rodiny s dětmi a tak dále. Ale jeden z nejsilnějších zážitků jsem měla na mé první zahraniční akci MSD. Jeli jsme na celosvětové setkání sociálně demokratické mládeže na Maltě. Byla jsem zvyklá na to, že mladí lidé u nás levici neholdují. Na studiích si občas ze mě spolužáci dělávali legraci. Ale na Maltě to bylo jiné. Všichni byli hrdí na své politické přesvědčení. Nejsilnější moment nastal, když se objevila norská sociálně demokratická mládež. Byla to pro ně první velká akce od Utoy. Mávali svými vlajkami a zpívali. A my s nimi. Se slzami v očích. Na tohle nikdy nezapomenu.

Co vás v uplynulých měsících nejvíce rozčílilo a proč?

Jak nám tu někteří bývalí politici a bankéři vypouští svá moudra o zavedení školného na veřejných vysokých školách. Nejdřív pan Kalousek, a nejnověji i guvernér ČNB Rusnok. Vím, že ani jeden není součástí nově nastupující pravicové vlády. Ale tyhle výroky v dnešní době nejsou náhodné. Je to snaha rozproudit debatu a dostat do veřejného prostoru názor, že školné je hrozně fajn věc, která zkvalitní naše školství. Je to nesmysl, kterého jsou si v zahraničí, kde školné mají, velice bolestivě vědomi.

Co vám naopak udělalo v nedávné době největší radost (kromě zvolení do vedení ČSSD)?

Nevím, co v nedávné době. Ale jsem moc vděčná a šťastná za mou rodinu a přátele. Jak se nám daří zvládat poslední dva velmi psychicky náročné roky a „nezvencnout" se z toho.

Jak byste popsal/a rok 2021 jednou větou?

Jízda na horské dráze.

Jak zajistit, aby se snížil dluh ČSSD?

Budeme si muset spoustu věcí dělat tzv. in house. Včetně těch, které jsme v minulosti svěřovali, mnohdy bezhlavě, do rukou různých agentur. Snažím se dnes v naší situaci vidět pozitivum. Opět dáme prostor našim odborníkům a členům. Máme mezi nimi velmi schopné pracanty. Našim úkolem je zjistit, jaký potenciál členské základny se nám doposud „válel“ na zemi před očima a zvednout jej. Těším se na to.

Jaký způsobem byste zapojil/a do činnosti ČSSD všechny členy a sympatizanty? (Mladé soc. demokraty jako představitele nastupující vlny socdem?)

Kandidovala jsem do vedení s myšlenkou na projekt vnitrostranického vzdělávání. To by se mohlo týkat jak hodnot sociální demokracie pro 21. století, ale také vedení kampaní či toho, jak rozproudit život v místě, kde žiji, skrze spolkovou činnost. A k tomu všemu budeme potřebovat lektory, z našich řad, ale i spřátelených organizací. Pokračovat bychom měli i v politických debatách s jasnými výstupy pro program strany, něco jako byl programový kemp v Hradci Králové.

Proč zrovna ČSSD?

Jiná strana s ohledem na rodinné zázemí a životní zkušenosti nepřicházela v úvahu.

Jaký je Váš názor na Green Deal?

Je těžké si na něj udělat názor, když u nás chybí věcná odborná debata. V souvislosti s Green Dealem slyším jen výkřiky, jak je to špatný nebo naopak úžasný plán transformace ekonomiky a společnosti. Ale nic víc. Chybí mi argumenty. Toto hluché místo můžeme zaplnit. Sociální demokracie má odborníky na energetiku, zelenou politiku a sociální oblast. Zatímco ostatní politici po sobě budou štěkat naučené fráze, my se soustřeďme na upřímnou debatu o tom, jaké dopady GD bude mít. V žádném případě totiž nejde o okrajové téma – protože dnes už víme, že zelená politika musí být sociální politikou a naopak.

Jak budete trávit Vánoce a jaká je vaše nejoblíbenější vánoční pohádka/film?

Vánoce u nás jsou hodně tradiční. Přes den se jdeme projít s pejskem do přírody, poté se pustíme do vaření štědrovečerní večeře, což zneužívám k tajnému ujídání bramborového salátu a pak čekáme na Ježíška. Na Vánocích miluju to, že jsme spolu, povídáme si, vzpomínáme a smějeme se. Taková klasika. A co se pohádky týče, mám ráda Tři oříšky pro Popelku, ale ráda si v období kolem Vánoc pustím i Sám doma. Bez „Harry, jdu do baráku“ a talíře chlebíčků po ruce by to nebylo ono.

Dáváte si nějaká novoroční předsevzetí? Jaká by bylo/a vaše předsevzetí týkající se sociální demokracie?

Každý rok se mi opakuje jedno. Shodit tu tunu bramborového salátu a chlebíčků. Úspěšnost je vždy mizivá. Navíc můj manžel je výborný kuchař, takže mi moje snažení hodně komplikuje. A ohledně sociální demokracie? Abychom v ni jako členové, sympatizanti a voliči nepřestali věřit.

zdroj: tiskové oddělení ČSSD