Přečtěte si rozhovor s novým místopředsedou Robinem Šínem, lékařem a vysokoškolským učitelem

22. prosince 2021

Jste vytížený lékař, zvlášť v této době jistě nemáte času na zbyt, proč tedy aktivní politika?

Protože se chci podílet na záchraně sociální demokracie a budování sociálního státu, po kterém nám toho kvůli současné vládě za pár let asi moc nezůstane. Stačí si přečíst programové prohlášení a poslouchat speciálně ministry za ODS a TOP 09. Ale my se pak vrátíme a zase to dáme dohromady. Uvidíte.

Jak chcete získat zpátky ztracené voliče?

Především je přesvědčit, že moderní levicová strana, která zastupuje obyčejné lidi práce, má mít své reprezentanty v zastupitelských sborech na všech úrovních. Pravicové strany nebudou ty, které by chránily střední třídu a příjmově nižší vrstvy obyvatelstva. Od toho tu vždy byla, je a bude sociální demokracie. Když čtu programové prohlášení vlády a slyším plány nového ministra financí, občanům budeme v Poslanecké sněmovně brzo chybět.

Co můžete nabídnout voličům oproti stranám, ke kterým odešli původní sociálnědemokratičtí voliči (ANO, SPD, Piráti…)? V čem je, nebo by měla být, ČSSD jiná, pro voliče opět lepší alternativa.

Především nejsme jako některé tyto strany populisté. Vždy jsme dokázali ochránit pracující a drobné živnostníky. To jim všem můžeme slíbit i do budoucna. Nikdy nebudeme něčí podnikatelský záměr a strana jedné osoby. Nebudeme strašit neexistujícími hordami migrantů útočících na naše území. Nebudeme si hrát na antisystémové hnutí, které tvrdí, že je všechno špatně. My nabízíme program ochraňující pracovní místa a obyčejné lidi, myslící na rodiny s dětmi a seniory.

Proč nasazujete svou energii za stranu, kterou většina politologů považuje za mrtvou?

Mrtvá byla údajně v minulosti i ODS a dnes má předsedu vlády. Svou energii věnuji sociální demokracii již 21 let a míním to tak dělat dál. Nejsem krysa, která opouští potápějící se loď. Patřím do týmu kapitána Michala Šmardy. Budeme pumpovat vodu z lodi a budeme zacelovat díry v trupu. Pak doplujeme do přístavu zvaného Poslanecké sněmovna. Za sebou pak necháme jistě i lodě Pirátů. Vždy jsem věřil a budu věřit sociálně demokratickým ideálům. Proto zůstávám a pomáhám.

Kdo je nyní volič, kterého chcete oslovit?

Dělník z továrny, prodavačka ze supermarketu, řadový policista a hasič, mladý začínající pár, matka samoživitelka, senior, drobný živnostník. To jsou ti, kteří by se měli vrátit k sociální demokracii, pokud nabídneme solidní program.

Co byste vzkázal členům sociální demokracie, kteří v uplynulých měsících stranu opustili, proč by se nyní měli vrátit, v čem bude vaše vedení jiné?

Ať se vrátí lidé, kterým jde o sociálně demokratické myšlenky, moderní levicový program a hájení zájmů obyčejných lidí. V čem budeme jako nové vedení jiní? Určitě v komunikaci směrem dovnitř strany, více budeme naslouchat členské základně, odborným komisím a orgánům na všech úrovních. Více musíme mluvit s lidmi na ulici a využívat sociální média, a to ne měsíc dva před volbami, ale kontinuálně. Lidé mají starosti a problémy celé čtyři roky, ne jen během předvolební kampaně.

Jaká je vaše nejlepší/nejsilnější vzpomínka na členství v ČSSD? Co vám ČSSD dala a co naopak vzala?

Nejsilnější byl asi samotný moment přijetí do strany. Co mi ČSSD dala? Možnost podílet se na správě věcí veřejných v demokratické společnosti. Náš systém je založený na svobodné soutěži politických stran a hnutí. Díky kandidátkám sociálně demokracie a voličům u toho mohu být třeba jako městský zastupitel. A co mi ČSSD vzala? Strana asi nic, ale v posledních dnech a týdnech mi mnoho již bývalých straníků vzalo ideu toho, že to všichni děláme hlavně pro obecný prospěch lidí v naší zemi. Nyní vidím odcházet prospěcháře, kteří cítí, že už jim „z toho nic nekápne“. O to víc si vážím těch, kteří nyní zůstanou, případně se vrátí, a budou se podílet na záchraně sociální demokracie. Rozjíždíme očistný proces.

Co vás v uplynulých měsících nejvíce rozčílilo a proč?

Útoky na nás zdravotníky, které se raketově množí. Chápu, že už jsou všichni z covidu unavení, ale my fakt nebereme miliony, neuplácí nás Pfizer, nehrajeme divadlo s gumovými figurínami a nedáváme čipy do očkovacích látek.

Co vám naopak udělalo v nedávné době největší radost (kromě zvolení do vedení ČSSD)?

Bylo to šíleně na nervy, ale stěhování s přítelkyní do nového společného bydlení. Jak se říká, někdy je lepší vyhořet, než se stěhovat. Ale budujeme nový hezký byt, nový domov, a to mě hřeje u srdce.

Jak byste popsal rok 2021 jednou větou?

Myslíte pro mou osobu? Rok velkých změn.

Jak zajistit, aby se snížil dluh ČSSD?

Naslouchat ekonomům, našim expertům, hospodářské radě, členské základně. Musíme to řešit komplexně a rozhodovat společně o financích a majetku. Nejde si jako dosud vše řešit uzavřeně v Lidovém domě a čekat, kdy peníze skutečně dojdou.

Jakým způsobem byste zapojil do činnosti ČSSD všechny členy a sympatizanty? (Mladé soc. demokraty jako představitele nastupující vlny socdem?)

Musíme pořádně využívat Masarykovu demokratickou akademii, pořádat četná setkání, ideálně v 21. století online, zapojovat lidi do řešení problémů a témat, pořádat debaty. Lidé v nejmenší místní organizaci sociální demokracie musí cítit, že Šmardu a jeho tým jejich názory zajímají.

Jak dlouho jste členem ČSSD a proč zrovna ČSSD?

Je to 21 let. Vždy jsem myšlenkami tíhnul k demokratické levici. Asi mě k tomu předurčil i můj původ a vliv vloni zesnulé babičky, která na sociální demokracii ráda vzpomínala ještě z dob, než přišel slavný slučovací sjezd. Vždy nás volila stejně jako velká část rodiny.

Jaký je Váš názor na Green Deal?

Fajn myšlenka, která ale musí reálně zohlednit, kdo to zaplatí. Určitě to nemůže být u nás, slovy Miloše Zemana, dolních deset milionů.

Jak budete trávit Vánoce a jaká je vaše nejoblíbenější vánoční pohádka/film?

Budu sloužit na záchrance. Mnoho let jsem měl na Štědrý den volno a už to kolegyním a kolegům dlužím. A moje nejoblíbenější pohádka? S čerty nejsou žerty. Vím, že to není přímo vánoční, ale je to nejúžasnější pohádka, jakou jsem kdy viděl a můžu ji vidět několikrát ročně. Když bych měl vybrat vyloženě vánoční či zimní, bude to jednoznačně Mrazík. Naopak vůbec nemůžu přijít na chuť novým pohádkám.

Dáváte si nějaká novoroční předsevzetí? Jaká by bylo/a vaše předsevzetí týkající se sociální demokracie?

Na novoroční předsevzetí moc nevěřím a nedávám si je. Ale pokud by mělo nějaké být pro sociální demokracii, tak by to měla být jasná čitelnost a srozumitelnost pro občany a voliče.

zdroj: tiskové oddělení ČSSD