Pomoc pro Ukrajinu. Krajský sklad Pardubického kraje bude v České Třebové

1. března 2022

Deník 1. 3. 2022: V kraji vzniká i centrální sklad, do které bude svážen materiál z celého regionu, tak aby pomoc byla koordinovaná.

martin-netolicky-pro-web_1.jpg

Pardubický kraj připravuje humanitární pomoc pro Ukrajinu. Na hranice s Ukrajinou pošle 21 elektrocentrál a 11 čerpadel pro nouzové potřeby. Vedení kraje ve spolupráci s hasiči a neziskovými organizacemi také chystá centrální sklad humanitární pomoci, který se zprovozní už ve středu v České Třebové. Na pomoc plánují politici vyčlenit prostředky z finančních rezerv krajské rady.

Hejtman Martin Netolický je ve spojení s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. Se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině má Pardubický kraj uzavřenou spolupráci už od roku 2013. „Situace na Zakarpatí je v tuto chvíli složitá především z důvodu předpokládaného přesunu obyvatelstva z východních částí Ukrajiny. Zakarpatí se tak musí postarat výhledově až o stovky tisíc lidí, pro které je nutno sehnat zázemí, ubytování a potraviny. Na hraničních přechodech se tvoří dlouhé kolony. Pro nás je v tuto chvíli důležité mít nastavený režim přechodu hranice pro humanitární pomoc, kterou je z mého pohledu nutné koordinovat,“ sdělil Netolický.

KONKRÉTNÍ KROKY

O plánované pomoci zástupci kraje informovali už minulý týden, po dalších jednáních kraj přišel s konkrétními kroky. Na hranicích jsou nyní potřeba především trvanlivé potraviny, drogerie, hygienické potřeby nebo elektrocentrály. „Po dohodě s kolegou Chubirkem jsme se rozhodli již nyní pořídit 21 elektrocentrál a 11 čerpadel pro nouzové potřeby a zahrneme je do připravované humanitární pomoci,“ informoval hejtman Netolický.

VE VĚTŠÍM CELKU

V kraji vzniká i centrální sklad, do které bude svážen materiál z celého regionu, tak aby pomoc byla koordinovaná. Sklad by měl vzniknout v bývalém průmyslovém areálu v České Třebové. „Chtěli bychom tak centralizovat tuto pomoc a odvážet ji na Ukrajinu ve větším celku například prostřednictvím kamionů či po železnici,“ vysvětlil důvod vzniku centrálního skladu hejtman. V objektu bude veškerá pomoc zaevidována, roztříděna a připravena k převozu. K pomoci se připojí i obce, neziskové organizace a dobrovolní hasiči. „Proběhne zde třídění podle druhu materiálu, poté bude moci být naložen na větší vozidla a buď dovezen přímo na hranice s Ukrajinou, kde již jednáme o přímém převzetí s regionální samosprávou, nebo je potenciálně možné i přeložení nákladu na vlak s využitím železniční infrastruktury. V tuto chvíli předpokládáme závozy dvakrát týdně,“ dodal mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Na Pardubicku pomáhají charity, obce i firmy. Členům krajské samosprávy přicházejí desítky nabídek a návrhů pomoci pro ukrajinské občany. Vedení kraje deklarovalo, že pomoc musí přijít nejen těm, kteří budou před válkou utíkat, ale pomoc musí být i humanitární. Hejtmanství také v minulém týdnu podalo výzvu na vytipování vhodných objektů pro nouzové ubytování ukrajinských uprchlíků. „Obec Rybitví již reagovala na výzvu kraje a nabídla možné ubytování i pracovní pozici pro ženu,“ informovala například starostka Rybitví Eva Šmeralová. Další možné řešení kraj našel v zámku v Bystrém u Poličky nebo objektu bývalého dětského domova v Poličce.

FIRMY UKONČÍ KONTAKTY S RUSKEM

Na válečný konflikt reagují i firmy. Některé se musí připravit na to, že jejich zaměstnanci z Ukrajiny dostanou povolávací rozkaz a odjedou ze země. Další se rozhodly ukončit pracovní a obchodní kontakty s Ruskem. Patří mezi ně společnost CZ Loko z České Třebové, která vyrábí lokomotivy. Další firmy nabízejí pomoc.

„Jsme připraveni vytvořit ubytovací kapacity a poskytnout i materiální pomoc. Pro lidi, kteří se budou chtít zapojit do normálního života i pracovního procesu, vytvoříme potřebné podmínky,“ uvedl předseda představenstva společnosti enteria Martin Havelka.

Dodávku naplnili pomocí za tři hodiny

Českotřebováci se o víkendu složili a naplnili nákladní vůz s materiální pomocí pro ukrajinské uprchlíky na hranicích. Po sobotní výzvě třebovského místostarosty Josefa Jana Kopeckého se během tří hodin sešlo přes 150 obyvatel z České Třebové a materiálem naplnili nákladní auto téměř až po střechu. V neděli pak plné auto odjelo na vlakové nádraží do Brna, kde materiál putoval vlakem na hranice s Ukrajinou.

Většina věcí, které se sešly v České Třebové, byly nové, ještě v originálním balení v krabicích. Lidé donesli deky, spacáky, karimatky, dámské hygienické prostředky, prací prášky, čisticí prostředky, kartáčky, plenky pro děti, toaletní papíry a podobně.

„Během tří hodin přinesli lidé tolik materiálu, že se nám do toho největšího tranzitu, který jsme sehnali, málem ani nevešel,“ uvedl místostarosta České Třebové Josef Jan Kopecký, který dodávku do Brna následně odvezl.

„Byl to super pohled na plné auto během čtyř hodin,“ uvedla na facebooku Třebovačka Monika, která vůz také z části naplnila.

Podle zjištění místostarosty Kopeckého je nyní na hranicích dostatek dobrovolníků. „Momentálně nejezděte na hranici naslepo, dobrovolníků je tam teď víc než těch, co je mohou odvážet. Většina uprchlíků je ještě na ukrajinské straně. A ti potřebují spíše materiální pomoc,“ uvedl Kopecký.

Důležité je podle Kopeckého nevozit oblečení či věci, které člověk najde doma, ale cíleně jen věci ze seznamu, který sběrná místa a ukrajinská ambasáda zveřejňují. Jsou to deky, spacáky, karimatky, cokoliv teplého, do čeho se mohou lidé zabalit. Dále věci jako kartáčky, toaletní papír, mýdla, dezinfekce a podobně.

ČEKAT NA VÝZVU

V případě, že chce někdo pomoc přímo na hranicích, je nejvhodnější se přihlásit jako dobrovolník na ambasádu a čekat na konkrétní výzvu. „Pokud by někdo chtěl pomoci, zapište se na seznam a ambasáda vás sama kontaktuje,“ dodal Kopecký.

zdroj: noviny Deník 1. 3. 2022